Gospodarstwo Rolne 2017 - Katalog Główny

Higiena mleka 63 Mini pasteryzator, kocioł serowarski i do produkcji jogurtów FJ 15 Doskonałe urządzenie wielofunkcyjne idealne do użytku domowego oraz w gospodarstwach przetwórczych. Przeznaczone do pasteryzacji mleka, owoców, soków owocowych itd., ale także do produkcji serów i jogurtów. Zbiornik zewnętrzny i zbiornik płynu są wykonane ze stali nierdzewnej. Ustawienie maksymalnej temperatury do 90°C. Przycisk „reset” umożliwia restart urządzenia w przypadku usterki. Kocioł posiada węże do przyłączenia zimnej wody w celu chłodzenia wsadu. Za pomocą nowej i innowacyjnej elektroniki wodę można ogrzać niemal do max. 90°C . Czas pasteryzacji, produkcji serów lub jogurtów można zaprogramować indywidualnie zgodnie z wymaganiami. O ileż łatwiejsze i praktyczniejsze jest wytwarzanie sera, twarogu czy masła w sposób tradycyjny, z zachowaniem wszelkich zasad sztuki serowarskiej w dzisiejszych czasach, gdy dostępne są urządzenia ułatwiające nam pracę. Wykorzystanie tych urządzeń jest bardzo korzystne i pożądane w małej, tradycyjnej mleczarni. Zgodnie ze starą zasadą serowarską, która mówi, że to serowar musi mieć wygodę, a nie wytwarzany ser, czy twaróg, cel komfortu pracy serowara może być w pełni osiąg- nięty dzięki właśnie takim „sprytnym” urządzeniom. Dla mnie, serowara z ponaddwudziestoletnią praktyką, sam widok takich urządzeń jest bardzo ekscytujący i sprawia, że w myślach już je ustawiam na mojej małej serowni. Dzięki efektywnej wirówce, niezawodnej masielnicy, kociołkowi serowarskiemu z pełnym osprzętem będziemy mieć więcej czasu na konieczne prace ręczne, pielęgnacyjne, a nasz produkt dzięki temu zyska na jakości i marketingowym wizerunku. Wykorzystanie dobrych urządzeń w żaden sposób nie kłóci się z tradycją i ręczną wytwórczością, wręcz przeciwnie, ten ele- ment może być nawet, dzięki uzbrojeniu naszej serowni, bardziej wzmocniony. Na pewno będziemy mieć więcej czasu na pracę twórczą i kreację nowych pomysłów. Tradycja jest czymś bardzo żywym, to my ją kontynuujemy, to my ją tworzymy. Serowarstwo od wieków było sztuką praktyczną. Bardzo często powołuję się na książkę Jana Licznerskiego „Praktyczne serowarstwo”, która jest chyba najlepszą pozycją tematyczną dla zaawansowanych serowarów, i która stanowi dla mnie doskonałą inspirację. W książce tej wyłożone są zasady sztuki serowarskiej w sposób tradycyjny i rzeczowy. Przy wyposaża- niu naszej małej mleczarni w urządzenia warto sięgnąć do tej fachowej pozycji, lub też skonsultować się z serowarem prak- tykiem. Pozwoli to nam w sposób optymalny i bardzo efektywny uzbroić się w niezbędny zestaw urządzeń. [...] ---------------------- ................. Mini pasteryzator, kocioł serowarski i do produkcji jogurtów FJ 15 Nazwa/typ 1 14-0400 Kod produktu 14-0400 Krzysztof Jaworski – serowar żuławski (fragment książki „Więcej niż mleko”) Powrót do tradycji w nowoczesnej odsłonie z wykorzystaniem urządzeń Milky Pełna oferta produktów do przetwórstwa mleka dostępna na stronie www.milky.pl

RkJQdWJsaXNoZXIy NzMzMTIw