Can Agri - Katalog 2021

158 | Hodowla zwierz ą t | Hodowla byd ł a | Przetwórstwo mleka | URZ Ą DZENIA Mini pasteryzator, kocio ł serowarski i do produkcji jogurtów FJ 15 • Doskona ł e urz ą dzenie wielofunkcyjne idealne do u ż ytku domowego oraz w gospodarstwach przetwórczych. • Przeznaczone do pasteryzacji mleka, owoców, soków owocowych itd., ale tak ż e do produkcji serów i jogurtów. • Zbiornik zewn ę trzny i zbiornik p ł ynu s ą wykonane ze stali nierdzewnej. • Ustawienie maksymalnej temperatury do 90°C. • Przycisk „reset” umo ż liwia restart urz ą dzenia w przypadku usterki. • Kocio ł posiada w ęż e do przy łą czenia zimnej wody w celu ch ł odzenia wsadu. • Za pomoc ą nowej i innowacyjnej elektroniki wod ę mo ż na ogrza ć niemal do max. 90°C. • Czas pasteryzacji, produkcji serów lub jogurtów mo ż na zaprogramowa ć indywidualnie zgodnie z wymaganiami. Powrót do tradycji w nowoczesnej ods ł onie z wykorzystaniem urz ą dze ń Milky Krzysztof Jaworski – serowar ż u ł awski (fragment ksi ąż ki „Wi ę cej ni ż mleko”) O ile ż ł atwiejsze i praktyczniejsze jest wytwarzanie sera, twarogu czy mas ł a w sposób tradycyjny, z zachowa- niem wszelkich zasad sztuki serowarskiej w dzisiejszych czasach, gdy dost ę pne s ą urz ą dzenia u ł atwiaj ą ce nam prac ę . Wykorzystanie tych urz ą dze ń jest bardzo korzystne i po żą dane w ma ł ej, tradycyjnej mleczarni. Zgodnie ze star ą zasad ą serowarsk ą , która mówi, ż e to serowar musi mie ć wygod ę , a nie wytwarzany ser, czy twaróg, cel komfortu pracy serowara mo ż e by ć w pe ł ni osi ą gni ę ty dzi ę ki w ł a ś nie takim „sprytnym” urz ą dzeniom. Dla mnie, serowara z ponaddwudziestoletni ą praktyk ą , sam widok takich urz ą dze ń jest bardzo ekscytuj ą cy i sprawia, ż e w my ś lach ju ż je ustawiam na mojej ma ł ej serowni. Dzi ę ki efektywnej wirówce, niezawodnej masielnicy, kocio ł kowi serowarskiemu z pe ł nym osprz ę tem b ę dziemy mie ć wi ę cej czasu na konieczne prace r ę czne, piel ę gnacyjne, a nasz produkt dzi ę ki temu zyska na jako ś ci i marketingowymwizerunku. Wykorzystanie dobrych urz ą dze ń w ż aden sposób nie k ł óci si ę z tradycj ą i r ę czn ą wytwórczo ś ci ą , wr ę cz przeciwnie, ten element mo ż e by ć nawet, dzi ę ki uzbrojeniu naszej serowni, bardziej wzmocniony. Na pewno b ę dziemy mie ć wi ę cej czasu na prac ę twórcz ą i kreacj ę nowych pomys ł ów. Tradycja jest czym ś bardzo ż ywym, to my j ą kontynuujemy, to my j ą tworzymy. Serowarstwo od wieków by ł o sztuk ą praktyczn ą . Bardzo cz ę sto powo ł uj ę si ę na ksi ąż k ę Jana Licznerskiego „Praktyczne serowarstwo”, która jest chyba najlepsz ą pozycj ą tematyczn ą dla zaawansowanych serowarów, i która stanowi dla mnie doskona łą inspiracj ę . W ksi ąż ce tej wy ł o ż one s ą zasady sztuki serowarskiej w spo- sób tradycyjny i rzeczowy. Przy wyposa ż aniu naszej ma ł ej mleczarni w urz ą dzenia warto si ę gn ąć do tej fachowej pozycji, lub te ż skonsultowa ć si ę z serowarem praktykiem. Pozwoli to nam w sposób optymalny i bardzo efektywny uzbroi ć si ę w niezb ę dny zestaw urz ą dze ń . [...] 14-0400 Mini pasteryzator, kocio ł serowarski i do produkcji jogurtów FJ 15 1 Kod produktu Ean 13 Nazwa Pe ł na oferta produktów do przetwórstwa mleka dost ę pna na stronie www.milky.pl

RkJQdWJsaXNoZXIy NzMzMTIw