Katalog_Hodowla_Drobiu

12 Stosowanie inkubatora Inkubacja Wylęganie 0 Temperatura w inkubatorze do jaj: 17-25 C Wilgotność 55 do 75% Luty – październik Okres inkubacji: kura 21 dni przepiórka 17 dni kaczka piżmowa 28 dni indyk 30 dni 17-25 °C 55-75 % II-X Jajo musi zostać zapłodnione. Jaja muszą zostać złożone w gnieździe, a nie na ziemi. Najlepszym momentem do zbierania jaj przeznaczonych do inkubacji jest okres pomiędzy lutym a październikiem. Jaja powinny być normalnej wielkości, a ich skorupa powinna być w nienaruszonym stanie. 0 Jaja po pobraniu z gniazda należy przechowywać w temperaturze od 15 do 18 C przed włożeniem ich do inkubatora. Trzy dni przed wykluciem należy przestać obracać jaja (lub wyłączyć silnik, jeśli inkubator jest wyposażony w automatyczne urządzenie do obracania). Należy usunąć przegrody i zapewnić równomierne wypełnienie przestrzeni na podstawie inkubatora. Zapobiegnie to wpadaniu świeżo-wyklutych piskląt pod płytę podstawy lub do pojemników z wodą. Temperatura w miejscu, w którym będzie stał inkubator, musi być 0 utrzymywana na stałym poziomie od 17 do 25 C, a wilgotność powinna wynosić od 55 do 75%. Inkubator nie powinien znajdować się w miejscu narażonym na przeciągi. Inkubator należy włączyć na 24 godziny przed włożeniem pierwszych jaj, po to, by doszło do wyrównania temperatury i wilgotności. °C °C

RkJQdWJsaXNoZXIy NzMzMTIw